Åre Nature Studio

Matstudio & Jägarexamen

Jägarexamen

En jägare går med en skjuten räv på fjället

Komplett intensivutbildning jägarexamen

Min utbildning för jägarexamen är en komplett intensivutbildning, där inriktning och omfattning har utformats för att ge deltagarna mycket goda chanser att klara de obligatoriska proven.

Utbildningen omfattar 4 dagar:

 • 2 dagar teori vilket avslutas med ett skriftligt examensprov.
 • Minst 2 dagar skytteträning, lite beroende på tidigare erfarenhet.

Såväl det teoretiska provet som skjutprovet genomförs av oberoende provledare som har godkänts av Naturvårdsverket och Polisen.

Jag som är kursledare har många års erfarenhet av nästan alla förekommande former av praktisk jakt och viltvård och har mer än 10 års erfarenhet av kursverksamhet inom området. Jag är utbildad biolog vid Umeå universitet och utbildad vapensmed av Åre bössmakeri. Jag har även jobbat som kock under många år och driver nu en viltrestaurang.

Ingen åldersgräns finns för att kunna ta jägarexamen, man måste dock kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.

De förkunskaper du behöver för att gå kursen får du genom att du anmäler dig i god tid före kursstart. Då skickar jag information till dig så att du kan läsa igenom det före kursstart. Övriga kunskaper får du under kursdagarna.

Vill du vill ha mer tid för att läsa igenom kurslitteraturen och övningsfrågorna så anmäler du dig till en kurs som går längre fram på året, så får du litteraturen och frågorna hemsänt tidigare och du får längre tid på dig att studera.

Totalt är det ca 16 timmar teori, där du får grundlig genomgång av det som är viktigt att veta innan du ger dig ut på jakt. Där lägges stor vikt vid att deltagarna ska få förståelse för hur samspelet i naturen fungerar, och hur och varför man ska bedriva förståndig och säker jakt för att inte påverka viltstammarn negativt.

Kursen ger dig kunskap om bland annat djurens anatomi och familjebildning, olika jaktformer samt lämpliga hundraser för olika typer av jakt. Vi pratar om ekologi, viltvård, biotopvård, eftersök mm. Du får lära dig skytteteknik, säkerhet med vapen samt jakt- och vapenlagstiftningen. Du får kunskap om vapen och vad som är viktigt för att kunna avlossa säkra skott.

Datum 2023

Nya kursdatum för sommaren 2023.

Maj

18-21 maj

25- 28 maj

Juni

1-4 juni

8-11 juni

15-18 juni

29 juni- 2 juli

Augusti

3-6 augusti

10-13 augusti

17-20 augusti

 

Priser  inkl. moms

Pris exklusive logi 7 950Kr
(inkluderar lunch, ammunition samt vapenhyra)

Pris inklusive logi 10 950Kr
(inkluderar boende, frukost, lunch, middag, ammunition samt vapenhyra )

Det enda som tillkommer är provavgifterna till Naturvårdsverket.

Utöver det kursmaterial du får av mig behöver du även införskaffa läroboken Jägarskolan via denna länk. Svenska Jägarförbundet har bra video- och ljudmaterial som du även kan använda dig av. Finns även en bra app som ni kan använda er av som heter Jägarexamen (Boboshi) 249kr.

Bokning Jägarexamen

Så går proven till

Det teoretiska provet omfattar 70 frågor av flervalstyp som ska besvaras inom en timme. För att bli godkänd ska minst 60 frågor vara rätt besvarade. Det teoretiska provet och skjutprovet genomförs av oberoende provledare godkända av Naturvårdsverket och Polisen. De praktiska proven är:

Hagelgevär

 • Säker vapenhantering
 • Avståndsbedömning
 • Lerduveskytte
 • Skytte mot markmål

Grundprov kulgevär

 • Säker vapenhantering
 • Precisionsskjutning med jägarmässigt stöd
 • Precisionsskjutning i bänk

Högviltsprov kulgevär

 • Skytte mot stillastående älgfigur
 • Skytte mot löpande älgfigur